Cannabis plant

Cannabinoïden - Wat ze zijn en waar ze goed voor zijn

Gepubliceerd: 18.04.2023 (Bijgewerkt: 14.07.2023)
Leestijd: Min.
Dr. Harald Stephan
Dr. rer. medic. Harald Stephan
Gezondheidsexpert

Wat zijn cannabinoïden?

Veel mensen associëren de plantnaam "cannabis sativa" in eerste instantie met roesmiddelen. In feite verwijst het echter naar de zogenaamde gewone of echte hennep. Het is misschien wel de oudste gecultiveerde plant van de mensheid en is in de loop van zijn geschiedenis gebruikt als voedingsmiddel en diervoeder, maar ook in cosmetica. Hennep is vooral belangrijk geworden als bron van zogenaamde cannabinoïden - ingrediënten die verschillende effecten hebben op het menselijk organisme.

Hanf-Feld; Cannabis-Feld; Cannabinoide; Hanf Nutzpflanze

Hennep - een plant met vele gezichten

Hennep is al minstens vijfduizend jaar bekend als gecultiveerde plant. In de 18e eeuw koos de natuuronderzoeker Carl von Linné de Griekse naam voor hennep, cannabis, om het hele plantengeslacht een wetenschappelijke naam te geven. In tegenstelling tot Indiase hennep (Cannabis indica) bevat Cannabis sativa weinig tot geen bedwelmende stoffen. De hennepplant is echter uitstekend te kweken. Hennepvezels kunnen worden verwerkt tot zeer resistente stoffen en textiel, maar ook tot papier, touwen, touw en verbandmateriaal. Hennep is dus een enorm veelzijdige en zeer eervolle nuttige plant. In Europa worden momenteel meer dan vijftig verschillende commerciële hennepvariëteiten geteeld. De effecten van de meest interessante bestanddelen, de cannabinoïden, worden al tientallen jaren intensief onderzocht. Geen wonder dus dat hennepbevattende producten zoals hennepzaden, hennepolie of hennepdranken nu overal verkrijgbaar zijn.

Cannabinoïden - waarschijnlijk de belangrijkste ingrediënten van de hennepplant

Cannabinoïden worden geproduceerd door de stofwisseling van de hennepplant. Op dit moment worden minstens 113 verschillende stoffen tot deze groep stoffen gerekend. De stoffen en de effecten die in onderzoek worden besproken zijn:

  • Cannabidiol(CBD - pijnstillend, antibacterieel, verlaagt de bloedsuikerspiegel, verlicht misselijkheid, ontstekingsremmend, zou de celgroei van tumorcellen remmen, antipsychotisch, angstremmend, krampstillend, bevordert de botgroei, immunosuppressief, neuroprotectief).

  • Cannabidiolzuur(CBDA - ontstekingsremmend, zou de celgroei van tumorcellen remmen)

  • Cannabinol(CBN - pijnstillend, slaapverwekkend, krampstillend)

  • Cannabigerol(CBG - antibacterieel, ontstekingsremmend, zou de celgroei van tumorcellen remmen en de botgroei bevorderen)

  • Cannabichromene(CBC - pijnstillend, ontstekingsremmend, zou de celgroei van tumorcellen remmen en de botgroei bevorderen).


Cannabinoïden - vooral CBC - worden ook gebruikt bij de behandeling van stress en angst. Cannabinoïden kunnen ook helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren of de vermenigvuldiging van bacteriën, virussen of schimmels remmen. Naast preparaten met geïsoleerde cannabinoïden die slechts één of enkele stoffen bevatten, zijn er ook zogenaamde full-spectrum producten. Deze worden verkregen in een bijzonder zacht, speciaal proces en bevatten een veelheid aan natuurzuivere cannabinoïden in combinatie. Dit is belangrijk omdat wordt aangenomen dat de afzonderlijke stoffen elkaar ondersteunen in hun werking en zo een intensiever effect hebben.

CBD-Formel mit Hanf-Blatt

Hoe werken cannabinoïden in het menselijk lichaam?

Veel lichaamscellen hebben zogenaamde cannabinoïdereceptoren. Dit zijn aanhechtingsplaatsen in het buitenste celmembraan waaraan cannabinoïden zich chemisch kunnen binden. Dit zet een reactie in de cel in gang. Cannabinoïde receptoren worden bijvoorbeeld aangetroffen op zenuwcellen, bot- en immuuncellen, maar ook op cellen van de darm. Overal waar cannabinoïde receptoren aanwezig zijn, kunnen cannabinoïden een celreactie stimuleren - bijvoorbeeld dat er minder van een bepaald enzym wordt aangemaakt. Dit maakt ze potentieel belangrijke helpers bij het beheersen van stofwisselingsprocessen. Het feit dat het lichaam reageert op cannabinoïden is wat onderzoekers ertoe bracht om op zoek te gaan naar de corresponderende receptoren. Daarbij ontdekten ze iets heel spannends: het endogene (lichaamseigen) cannabinoïde systeem van mensen. Cannabinoïde receptoren hebben alleen zin als het lichaam zelf een chemisch vergelijkbare stof produceert - en dat is precies wat het doet! Maar wat doet het ermee?

Cannabinoïden als boodschapperstoffen in het menselijk lichaam

De zogenaamde endocannabinoïden zijn boodschapperstoffen die communicatie tussen cellen mogelijk maken en zo belangrijke lichaamsprocessen helpen sturen. Ze zijn bijvoorbeeld betrokken bij pijnverwerking, bij het proces van inslapen, bij geheugenprocessen (ook bij het "afleren" van angstreacties), bij het immuunsysteem, bij botvorming en -afbraak, bij bewegingscontrole en nog veel meer. Ze kunnen bijvoorbeeld de groei van tumoren remmen of de eetlust reguleren. En omdat cannabinoïden uit hennep er chemisch gezien erg op lijken, kunnen ze zich ook vasthechten aan hun receptoren om vergelijkbare effecten uit te oefenen. Je ziet het: Cannabinoïden zijn potentieel zeer nuttige stoffen met een breed spectrum aan effecten.

Cannabinoid-Rezeptoren; Nervensystem; Knochenabbildung

Dr. Harald Stephan
Dr. rer. medic. Harald Stephan
Gediplomeerd bioloog, medisch informatieverwerker en doctor in de gezondheidswetenschappen
Over de auteur

Na zijn studie in Saarbrücken werkte dr. Harald Stephan in onderzoek en onderwijs aan de universiteiten van Marburg en Bochum en in het academisch ziekenhuis in Essen, voordat hij in 2016 zelfstandig publicist werd. Het verwerven en doorgeven van kennis ziet hij als zijn levenswerk.

Naast zijn publicaties over celbiologie en tumoronderzoek in gerenommeerde vaktijdschriften zijn honderden van zijn artikelen over gezondheidsthema's op internet te vinden. Daarin geeft hij uitleg over de oorzaken van ziekten, laboratoriumwaarden, diagnoses en traditionele en nieuwe therapiemogelijkheden.